Aktywność fizyczna musi być poparta odpowiednią dietą

04-07-2018, 15:10 Porady dla dziecka i rodzica

Co zrobić by zwiększyć wydolność i odporność organizmu? Dobrze jeść! W niniejszym artykule prezentujemy Wam podstawowe zasady zdrowego żywienia młodych sportowców.

Nawodnienie
Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów to rzecz, o której często zapominamy w ciągu dnia. Przez to spada nasza efektywność. Szczególnie ważne jest dopilnowanie regularnego nawadniania u młodych sportowców – jego brak może powodować omdlenia i apatię. Trening powinien być wzbogacony naturalnym izotonikiem z wody mineralnej, cytryny i miodu.

Jakie składniki są najlepsze?
Przede wszystkim należy podawać najmłodszym produkty bogate w makroskładniki, czyli:

  • Białko, które jest podstawowym budulcem organizmu; znajdziemy je m.in. w jajach, rybach i mięsie,
  • Tłuszcze, dzięki którym organizm zachowuje prawidłowy poziom hormonów i ma energię do działania. Najpopularniejszymi produktami bogatymi w te makroskładniki są oleje roślinne, tłuste ryby i mięso,
  • Węglowodany, które są doskonałym źródłem energii; najlepszym źródłem węglowodanów są pełnoziarniste przekąski czy płatki owsiane, gorzka czekolada.

Witaminy na start!

Należy pamiętać także o dostarczeniu odpowiedniej ilości mikroelementów, czyli witamin i minerałów, dzięki którym organizm reguluje poziom pH, dostarcza wody oraz wzmacnia swoją odporność. Ich bezkonkurencyjnym źródłem są warzywa i owoce.

Jeśli aspirującego piłkarza czeka ciężki turniejowy bądź treningowy dzień warto, by jego dieta była zdominowana przez węglowodany, które znajdziemy w dojrzałych bananach, suszonych owocach, pieczywie pełnoziarnistym oraz białko (w wędlinach, mięsie). Nie wolno w tym dniu zapomnieć o przygotowaniu izotoniku, by uzupełnić utracone elektrolity. Dbajmy o to, by młodzi piłkarze od najmłodszych lat nabierali odpowiednich nawyków żywieniowych.  Dzięki temu będą mogli zwiększać swoją formę i należycie dbać o zdrowie.


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

502741749 zapisy@apstal.pl