Śniadaniowe koktajle

01-06-2016, 10:49

Zbliżające się lato to idealny moment na rozkoszowanie się w pełni smakiem sezonowych roślin. Ponadto koktajle przygotowane na bazie świeżych owoców lub warzyw lub ich połączenia są dużo lepszym rozwiązaniem niż korzystanie z soków przygotowanych na bazie koncentratu.

Domowe, własnoręcznie przygotowywane koktajle  są świetnym rozwiązaniem śniadaniowym, gdy poranki stają się gorące,  można zabrać je ze sobą na drugie śniadanie albo  przygotować zamiast letniego deseru. Co więcej, w okresie letnim nie potrzebujemy już ich niczym dosładzać, bo dojrzałe na słońcu owoce są słodkie już same w sobie.  Koktajle to świetne rozwiązanie dla osób – bardzo często dzieci, które nie przepadają za owocami i warzywami w czystej postaci, dlatego w ten sposób bardzo łatwo przemycić je w diecie bez uszczerbku na wartościach odżywczych. :)

Letnie koktajle mogą spełniać różne role, jeśli zależy nam na konkretnym zastrzyku energii np. po treningu, to możemy przygotować nasz napój z dodatkiem płatków owsianych/płatków jaglanych, komosy, banana. Jeśli zależy nam na smacznym, zimnym napoju, to możemy z powodzeniem zmiksować same soczyste owoce i warzywa np. pomarańczę z liśćmi szpinaku.

Lato to czas, kiedy pojawiają się truskawki, pierwsze wiśnie, porzeczki, później do tego całego zbioru rozmaitości możemy doliczyć maliny, agrest, czereśnie, brzoskwinie, nektarynki i jeszcze kilka innych smacznych pozycji. Ciepłe miesiące w kalendarzu to naprawdę szeroki wachlarz owoców i warzyw do wyboru, a my przedstawimy kilka propozycji ich wykorzystania.

Grupa pierwsza: śniadaniowy zastrzyk energii

  1. Truskawki + banan+ płatki owsiane + prażone siemię lniane -> truskawki odszypułkować, umyć, banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać 2 łyżki namoczonych wcześniej w wodzie lub mleku płatków owsianych i łyżeczkę uprażonego siemienia lnianego. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować.
  2. Liście szpinaku+ banan+ łyżka masła orzechowego+ mleko zwykłe lub roślinne-> liście szpinaku umyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do kielicha blendera, dodać kawałki banana, masło orzechowe oraz mleko. Wszystkie składniki zmiksować.

Grupa druga: letnie orzeźwienie:

  1. Truskawki+ mięta+ woda gazowana+ cytryna-> Truskawki z miętą oraz sok z cytryny zmiksować, następnie uzupełnić wodą gazowaną. Całość dobrze schłodzić  :)
  2. Pomarańcza+ liście szpinaku+ woda gazowana-> Pomarańczę obrać, pozbawią albedo i umieścić w kielichu blendera, dodać umyte i wypłukane liście szpinaku i zmiksować. Uzupełnić wodą oraz kostkami lodu.
  3. Sok z cytryny + sok z pomarańczy+  liście bazylii+ woda mineralna-> wyciśnięty sok z cytryny ora z pomarańczy połączyć w proporcji 0,5:1, dodać pokrojone drobno liście bazylii i uzupełnić szklankę wodą i kostkami lodu.

Lato to najlepszy moment na przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych koktajli. Świeże owoce i warzywa zawierają dużo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli nasze dzieci nie przepadają za owocami czy warzywami w ich naturalnej postaci, to koktajl będzie idealnym rozwiązaniem,  pozwoli to zachować dobre zdrowie i doda energii na treningu lub zaraz po nim. Warto dobrze wykorzystać ten czas i zrobić zapasy na chłodniejsze miesiące.

Więcej artykułów: z-pamietnika-dietetyka.pl


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

502741749 zapisy@apstal.pl