Dieta małego sportowca. Biała mąka zakazana?

09-05-2015, 12:12

Wiele rodzin nie wyobraża sobie poranka bez bułki lub słodkiej chałki pomimo, iż specjaliści od lat informują o ich szkodliwości. Czy białą mąkę należy definitywnie usunąć z menu dziecka? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyk Alicja Skubis z poradni mojdietetyk.pl


Biała mąka - samo zło?

Mąka stanowi źródło energii pochodzącej głównie z węglowodanów. W swoim składzie zawiera również białko roślinne i mało tłuszczu. Istotny jest fakt, że mąka biała w porównaniu do mąki razowej dostarcza bardzo mało witamin, składników mineralnych i błonnika. Jej nadmierne spożywanie może negatywnie wpływać na organizm dziecka.

Podczas procesu produkcji białej mąki, dochodzi do eliminacji składników odżywczych zawartych w pszenicy. Organizm do strawienia drożdżówki, ciasta czy białego pieczywa zużywa większą ilość składników odżywczych niż otrzymał. Może to powodować niedobory, szczególnie u dzieci aktywnych fizycznie i umysłowo, których zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest wyższe. Produkty pszenne są też podejrzewane przez naukowców o nadmierne pobudzanie dziecka i wywoływanie problemów z koncentracją.  Aby produkty z białej mąki były smaczniejsze, bardziej kuszące i apetyczne dodaje się do nich podczas produkcji sztuczne barwniki, aromaty, środki spulchniające i inne chemiczne dodatki. Spożywanie takich produktów może prowadzić do złego samopoczucia, zaparć, wzdęć, alergii i powodować tycie.

Czytaj więcej na junior.sport.pl>>


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

Projekt i wykonanie: cogitech group